معرفی استان بوشهر
بوشهر در گذر زمان از جمله مناطقی بوده است که همیشه مورد نظر پادشاهان ایران بوده است، این استان بدلیل موقعیت ژئوپولتیک و استراتژیک خود همیشه به عنوان یکی از مهمترین مناطق بندری ایران بوده است. سابقه سکونت در استان بوشهر به عهد عیلامی ها و تمدن بین النهرین بر می گردد. در اوایل هزاره دوم قبل از میلاد سلسله عیلامیان بر مناطقی از ایران از جمله بوشهر حکمفرمایی می کرد و در زمان اردشیر بابکان شهر رام اردشیر در دو فرسنگی شهر بوشهر بنا نهاده شد که خرابه های آن هم اکنون بنام ریشهر معروف است.
در زمان ساسانیان شهر بندری سیراف در نزدیکی کنگان به عنوان یکی از مهمترین بنادر تجاری ایرانِ آن دوران به شمار می رفته است. کشتیرانی و بازرگانی در سیراف آنچنان رونق داشته است که بازرگانان این سامان، با چین تجارت داشته و کشتیرانان سیرافی به اسپانیا و انگلستان نیز سفر داشته اند.در مورد بندر بوشهر نیز باید گفت که دیرینهگی بافت تاریخی بوشهر، به دوره حکومت نادرشاه افشار بر میگردد که در آن هنگام با تأسیس پایگاه دریایی نادرشاه در خور شرقی بوشهر موسوم به خور نادری، بندر بوشهر از یک روستای کوچک ماهیگیری به یک بندر مهم تبدیل گردید. «مادام دیولافوا» در سفر اول خود به بوشهر به کشتیهایی اشاره میکند که به احتمال قوی بازمانده کشتیهای نادرشاه بودهاند. ازآن تاریخ رونق و آبادانی آن ادامه یافت و در دوره زندیه به دلیل نزدیکی به پایتخت ایران در شیراز اهمیت این بندر دو چندان شد.
درسال 1254 انگلیسیها به بهانه محاصره هرات توسط سپاه محمدشاه قاجار، شهر بوشهر و جزیره خارگ را به اشغال خود درآوردند که با مقاومت آیت الله شیخ حسن آل عصفور رو به رو شدند. با وقوع جنگ جهانی اول بوشهر بار دیگر شاهد جنگ و خونریزی شد و مردم این دیار با قامتی افراشته و به رهبری شهید رئیسعلی دلواری، شهید غضنفرالسلطنه برازجانی و زایرخضرخان دشتی و... سالها با استعمارگران نبرد کرده و جلوی پیشرفت آنها را گرفتند.
شهرستان های استان بوشهر
جمعیت شهرستانهای استان بوشهر بر پایه سرشماری سالهای ۱۳۹۰ و ۱۳۹۵ خورشیدی (به ترتیب جمعیت سال ۱۳۹۵):
زیر ساخت های استان بوشهر
با توجه به اهميت استراتژيك استان بوشهر در كشور، گامهاي بلندي در مسير توسعه زيرساختهاي اين استان برداشته شده است كه عبارتند از:
مطالعات اجراي پروژه راهآهن شيراز ـ بوشهر به پايان رسيده و براساس برنامههاي ارائه شده، اين استان از طريق محور فيروزآباد ـ بوشهر به شبكه راهآهن سراسري ملحق خواهد شد.
مهمترين فرودگاههاي استان عبارتند:
فرودگاه بينالمللي خليجفارس كه جديد التاسيس بوده و با دارا بودن امكانات بسيار مطلوب ناوبري ترابري با بهرهگيري از تاسيسات و امكانات رفاهي و خدماتي در سطح بينالمللي، در حال بهرهبرداري ميباشد.
مهمترين بنادر استان شامل بندر بوشهر، بندر گناوه، بندر ديلم، بندر ريگ، بندر خارك، بندر ديّر، بندر كنگان، بندر نخل تقي، بندر عسلويه و بندر عامري ميباشد.
نيروگاههاي گازي توليد برق كنگان، بوشهر، خارك و نيروگاه اتمي بوشهر كه در صورت بهرهبرداري بيش از هزار مگاوات برق در فاز اول توليد و به ظرفيت توليد برق كشور ميافزايد، توان فعلي و اصلي توليد انرژي استان را شامل ميگردد.
عمدهترين منابع تأمين آب شرب استان، چشمة ساسان كازرون است كه از طريق 40 حلقه چاه قسمتي از آب مورد نياز منطقه را تأمين مينمايد. همچنين 6465 حلقه چاه عميق و نيمه عميق به همراه 8 رودخانه بزرگ فصلي و دائمي، بخشي از مصارف كشاورزي منطقه را پوشش ميدهد.
احداث سد بزرگ مخزني چمشير بر روي رودخانه زهره بالغ بر 112 هزار هكتار اراضي مستعد كشاورزي را تحت پوشش آبياري و احياء خود قرار داده و سد بزرگ رئيسعلي دلواري با حجم 685 ميليون مترمكعب به بهرهبرداري رسيده است. همچنين، آبگيري كامل سد كوثر نيز نياز استان در زمينه شرب، كشاورزي و مصارف صنعتي را به طول كامل مرتفع مينمايد.
با توجه به ظرفيتهاي مطلوب و قابل دسترس بخش نفت و گاز، پالايشگاه گاز جم، مجتمع پتروشيمي خارك، طرحهاي عظيم در دست اجراي پارس جنوبي و سرمايهگذاريهاي فراوان صورت گرفته در منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس، از سوي ديگر استقرار بزرگترين پايانه نفتي خاورميانه در جزيره خارك و صدور بيش از 95 درصد نفت خام كشور از اين پايانه از طريق مجاورت استان با دريا و امكان دستيابي آسان به مواد اوليه، فرصتهاي سرمايهگذاري ممتازي در زمينه ايجاد صنايع پايين دستي نفت و گاز، صنايع پتروشيمي و صنايع انرژي در مقياسهاي مختلف در منطقه امكانپذير گرديده است كه روند مطلوب اجرايي و پيشرفتهاي حاصله در تاسيسات و كارخانجات فوق به عنوان واحدهاي بزرگ صنعتي در سطح استان، رشد و شكوفايي، استقلال و توسعه استان را سرعت بيشتري خواهد بخشيد.
واحدهاي بزرگ صنعتي در قالب صنايع دريايي ، صنايع معدني ، صنايع كاني غيرفلزي ، صنايع كشاورزي و تبديلي می باشند. وجود ميادين عظيم نفت و گاز استان باعث گرديده تا صنايع دريايي به عنوان يك امكان بالقوه در زمينه صنعت ساخت سكوها و سازههاي دريايي مطرح گردد. سرمايهگذاري در اين صنعت ميتواند باعث فعال شدن و توسعه فعاليتهايي نظير قطعهسازي (ريختهگري و تراشكاري) توليد فولادهاي كشتيسازي ، توليد رزين و ساير صنايع مرتبط گردد. جزيرة صنعتي صدرا نيز به عنوان يك امكان بالفعل استان در زمينه ساخت و تعمير شناور ، ساخت سكو و سازههاي دريايي مطرح بوده و در حال حاضر كارگاهها و كارخانجات مختلفي از جمله كارخانه كشتيسازي و كارخانه سكوسازي در جزيره (صدرا) فعال ميباشد.
در حال حاضر چند واحد عمده فرآوري مواد معدني با ايجاد اسكلههاي اختصاصي در امر صادرات مصالح توليدي معدني فعاليت دارند.
بيش از 160 هزار تن ميگوي پرورشي در استان ، زمينه پرورش ميگو است ، امكان توليد 84 هزارتن ميگوي پرورشي در استان ، زمينه پرورش محصولات زراعي توليد گوجهفرنگي ، توليد خرماي كشور به ميزان 14 درصد سطح اراضي زيركشت كشور و توليد 120 هزار تن خرما در سال در شهرستانهاي دشتستان ، تنگستان و دشتي و امكان توليد فرآوردههاي متنوع از خرما شامل: شيره خرما ، قند مايع ، سركه و... از ديگر دستاوردهاي صنايع كشاورزي و صنايع تبديلي استان بوشهر است.
با توجه به مزيتهاي نسبي استان در زمينه صادرات مواد معدني و از طرفي تقاضاي بالاي اين نوع محصولات در بازارهاي كشورهاي حوزه خليجفارس ، انجام سرمايهگذاري بيشتر در اين بخش و در زمينه ايجاد واحدهاي توليد سيمان، فرآوري آهك، آهك اسفنجي خشته، فرآوردههاي نمك، فرآوري سولفات استرانسيم، كائولن، نمكهاي فلدكروم، آجر و ماسه آهكي، مقرون به صرفه و اقتصادي است. در حال حاضر 10 شهرك صنعتي با مساحتي بالغ بر 1400 هكتار در استان بوشهر وجود دارد.
16 مركز آموزش عالي ، مراكز آموزش فني و حرفهاي و مؤسسات تحقيقاتي ، نقش مهمي در تأمين نيروي انساني متخصص موردنياز بخشهاي اقتصادي استان و مناطق همجوار ايفا ميكنند كه مهمترين آنها عبارتند از:
تعدادي از بيمارستانهايي كه در سطح استان مشغول خدماترساني هستند عبارتند از:
وضعیت فعلی اقتصاد استان بوشهر
استان بوشهر به دلیل همجواری با خلیج فارس دارای موقعيت بسيار خاص و استراتژيكي در كشور مي باشد. در هر گوشه از استان، نعمات خداوندي بسيار، به وفور یافت می شود. اين استان با داشتن بيشترين مرز آبی با خليج فارس (حدود 712كيلومتر) زمينه استفاده از دريا را به هر نوع در خود داراست. وجود پالايشگاه گاز كنگان (جم)، با توليد روزانه بيش از 80 ميليون متر مكعب، جزيره خارگ عنوان بزرگترین پایانه صادرات نفت خاورمیانه و در كنار آن وجود مجتمع پتروشيمي خارگ با توليد روزانه بيش از 600 تن گوگرد و 5 تا 6 هزار تن انواع هيدرو كربونها، از دیگر قابلیتهای این استان می باشد. وجود ميدان گازي پارس جنوبی به عنوان بزرگترین مخزن یکپارچه گاز جهان، با 450 تریليون فوت مكعب، 8/6 % ذخائر گازي جهان و 33% كل ذخائر گازي ايران را به خود اختصاص داده که بهره برداري از اين ميدان، تحولي عظيم در صنعت گاز و پتروشيمي و صنایع جانبي، در كشور به وجود آورده و به همين علت، توجه همه جهانيان را به خود معطوف ساخته است. نيروگاه اتمي بوشهر نيز بعنوان يك پروژه مهم ملي محسوب گرديده كه اين مهم باعث مطرح شدن استان بوشهر در تمامي محافل اقتصادي، سياسي، اجتماعي و … در سطح جهان شده است.
علاوه بر آن استان بوشهر در زمينه هاي كشاورزي نيز فعال بوده و با دارا بودن بيش از 6 ميليون اصله نخل سالانه بیش از 130 هزار تن خرما تولید می کند. در زمينه توليد و پرورش ميگو نيز 60% كل ميگوي كشور در اين استان پرورش يافته كه از مرغوبترين انواع ميگو در جهان بشمار می رود و به اكثر كشورهاي جهان صادر مي شود. وجود صدها معدن طبيعي در این استان باعث شده كه توجه سرمایه گذاران را به بهره برداری از اين معادن خصوصا سيمان جلب كند. هم اكنون چندين پروژه كارخانه سيمان به دليل وجود مواد اوليه اين محصول دراستان در دست اجرا و يا در مرحله توليد قرار گرفته است. دسترسي آسان به دريا باعث شده ده ها بندر صيادي و تجاری كوچك و بزرگ در استان فعالانه در توسعه اقتصادي كشور نقش به سزائی داشته باشند.
صنایع
بوشهر، پیش از بسیاری از شهرهای مهم ایران دارای صنایع جدیدی از قبیل یخ سازی و برق بودهاست. مردم بوشهر از اولین ایرانیانی بودند که با مجله و روزنامه آشنا شدند. یکی از نخستین شهرهایی که کارخانه چاپ سنگی را وارد کرد، بوشهر بود؛ از همین رو در بوشهر روزنامههای زیادی همچون «مظفری»، «خلیج ایران» و «ندای جنوب» به چاپ و نشر میرسید.
ارتفاعات استان بوشهر که ادامه زاگرس فارس میباشد گچترش (رشته کوه) نام دارد. در نواحی جنوبی ارتفاعات به دریا نزدیک میشوند و به ارتفاعات نوکند مشهورند. قلل درانگ – کلات بوریال مند و کجور در رشته کوه کار یا کارتنگ سواحل تنگستان قرار دارند. مهمترین کوههای استان شامل: کوه خورموج (با ارتفاع ۱۸۶۰ مرتفعترین قله استان بوشهر) در شهرستان دشتی، کوههای گیسکان (۱۶۰۰متر) و بزپر یا پشت پر (۱۴۲۰متر) در شرق برازجان، کوه سیاه (۱۵۰۰متر) در دشت پلنگ، کوه درنگ (۱۲۲۳متر) در شهرستان دیر، گچور (۱۶۰۳متر) و بوریال (۷۳۰متر) در تنگستان و ارتفاعات بوشکان و پازنان است.
کشاورزی
مهمترین محصولات زراعی آنرا گندم و جو آبی و دیم، تنباکو، پیاز، کنجد، سبزی، صیفی و نباتات علوفهای تشکیل میدهد.
صید ماهی و میگو یکی از مهمترین فعالیتهای اقتصادی مردم این استان را تشکیل میدهد.
پرورش بز و گوسفند و گاو و شتر و طیور در استان رونق نسبی دارد.
استان بوشهر به دلیل اقلیمی یکی از مراکز مهم پرورش شتر در ایران میباشد و حدود ۳۰۰۰نفر شتر در آن ثبت شده است که در اغلب نواحی آن وجود داشته و به صورت سنتی نگهداری میشود. همه شترهای استان بوشهر از نوع یک کوهانه هستند و چهار نژاد دشتی (ذبه)، ترکی، عربی و نژادهای آمیخته در استان وجود دارد. نژاد دشتی از مهمترین نژادهای شتر استان و از بهترین نژادهای پشمی کشور است که از پشم آن عباهایی بافته میشود که در داخل کشور و کشورهای حاشیه خلیج فارس از مقبولیت بالایی برخوردار است. صنعت عبابافی در استان بوشهر یکی از صنایع وابسته به شتر بوده است و هم اکنون تعداد محدودی کارگاه در روستای کردوان شهرستان دشتی به امر تولید پارچه عبا مشغولند.
|
طراحی وب سایت آریایک توسط aryanic highportal aryanic